Ciekawostki chemiczne

Arszenik to substancja, którą najprawdopodobniej otruto Napoleona Bonaparte. Chemicznie jest to trójtlenek dwuarsenu As2O3. Arszenik używany jest także jako trutka na szczury.

Cynober to zwyczajowa nazwa siarczku rtęci II (HgS). Ma bardzo intensywną pomarańczowo-czerwoną barwę. Używany jest jako składnik farb malarskich. W starożytnym Egipcie Egipcjanki malowały sobie cynobrem usta, nieświadomie podtruwając się.

Woda królewska jest mieszaniną stężonego kwasu solnego (HCl) i stężonego kwasu azotowego (HNO3) w stosunku objętościowym 3:1. Potrafi ona rozpuszczać nawet złoto i platynę, a to dlatego, że w reakcji HCl z HNO3 powstaje chlor, który zapoczątkowuje reakcję z powyższymi metalami, przeprowadzając je w chlorki.

Zjełczałe masło zawdzięcza swój przykry zapach kwasowi masłowemu: C3H7COOH.

Charakterystyczna woń rybiego mięsa to woń metyloaminy (CH3NH2). Związek ten jest lepiej rozpuszczalny w zimnej wodzie niż w ciepłej, a więc to właśnie w zimnej wodzie należy myć naczynia po rybach.

Pierwiastki metaliczne: tytan i glin znalazły zastosowanie w przemyśle lotniczym, bo cechuje je wytrzymałość i mała gęstość (są lekkie).

Wolfram – pierwiastek o liczbie atomowej 74 ma rekordową temperaturę topnienia: 34200C, co sprawia, że stosuje się go jako podstawowy składnik drutów żarzących w piecach elektrycznych i żarówkach.